Ens reunim 28 IES de Mallorca per tractar la semipresencialitat i manifesten l’atenció a distància a l’alumnat com el principal punt que s’ha de millorar.
Segons dades de la Conselleria d’Educació, dels 52 centres públics de secundària de Mallorca, 41 apliquen semipresencialitat a algun dels seus nivells, el 79%, i 34 centres l’apliquen a 2n d’ESO o 2n de Batxiller, el 65% del total. L’assistència a dies alterns a classe no és desitjable per a ningú, però aquests dos cursos són considerats els que més conseqüències negatives poden sofrir: l’alumnat de 2n d’ESO per la seva joventut i perquè ja venen d’un primer curs d’ESO que varen finalitzar en confinament, i el de 2n de Batxiller per la importància de la seva preparació per a la propera PBAU, Prova de Batxillerat per a l’Accés a la Universitat.
Entenem la necessitat d’aplicar mesures per reduir el nombre d’alumnes a les aules, una mesura sanitària perquè els centres educatius siguin uns espais segur, però a totes les famílies ens preocupa com estan afectant aquestes mesures als nostres fills i filles.
El passat 19 de novembre ens reunírem representants de 28 instituts de secundària i centres concertats de Mallorca per compartir com s’està vivint la semipresencialitat a ESO i Batxiller, quins problemes es produeixen i què podem fer per millorar-los. Reconeixem des del principi l’esforç que estan fent els docents per adaptar-se a aquesta situació, però la realitat que ens transmeten les famílies i l’alumnat fa palès que aquesta adaptació no és suficient en molts de casos, amb els conseqüents perjudicis per a l’alumnat.
El primer que queda manifest és la falta d’equitat que se produeix entre l’alumnat que assisteix a centres presencials o a centres semipresencials. Això és especialment preocupant per a l’alumnat de 2n de Batxillerat, que haurà d’enfrontar-se a la mateixa PBAU malgrat la seva preparació no haurà pogut ésser equivalent.
La falta d’equitat també la trobam entre els centres semipresencials per la desigual resposta en l’atenció a l’alumnat els dies que està a casa. Els nostres fills i filles són atesos amb diferents metodologies que no tenen totes la mateixa qualitat ni resultat educatiu: classes en streaming, aules mirall, connexions de seguiment, tasques amb plataformes digitals o, simplement, correus electrònics amb deures per fer a casa.
Aquesta situació ha fet aflorar deficiències i diferències entre centres que duim arrossegant des de fa molts d’anys, tant pel que fa a la innovació pedagògica, tecnològica o els problemes d’infraestructures, endèmics en alguns casos.
Les famílies, representades per les associacions de famílies d’alumnat, seguim reclamant mesures per recuperar la presencialitat principalment en 2n d’ESO i 2n de Batxillerat; la millora de l’atenció a distància amb metodologies equivalents en quant a resultats acadèmics i amb un seguiment educatiu que eviti la desconnexió de l’alumnat quan no assisteix al centre. A Mallorca tenim exemples de com fer-ho bé, centres amb experiència digital de fa anys o l’Institut d’Ensenyaments a Distància (IEDIB), pel que no hi ha justificació perquè una part de l’alumnat sofreixi aquesta escolarització deficient.
Les federacions de les illes ens hem reunit dia 26 de novembre amb el DG de Planificació i Centres i el Cap d’Inspecció Educativa, als qui hem transmès la necessitat d’aplicar les mesures necessàries per recuperar tota la presencialitat possible i garantir l’equitat i uns mínims de qualitat en el tractament de l’alumnat. Per la seva part, la Conselleria ens ha explicat les properes iniciatives per recuperar presencialitat a 2n d’ESO i 2n de Batxillerat, lligades a l’evolució dels indicadors sanitaris de la pandèmia, i el seu pla d’avaluació de l’atenció a distància de l’alumnat després del primer trimestre. Properament els enviarem la nostra opinió sobre com ha de ser el contacte i seguiment de l’alumnat a distància, la principal queixa que les famílies ens han transmès a la reunió mantinguda.
Les famílies volem confiar en que aquestes mesures millorin les condicions de l’alumnat però no podem deixar passar més temps, el primer trimestre ja s’acaba i si no aconseguim canviar la situació aviat molts d’alumnes tendran un curs amb conseqüències que eren evitables.