«

»

set. 29 2017

Un informe de CEAPA visualitza el paper fonamental de les APIMAS als centres

FAPA Mallorca vol donar a conèixer les reflexions sorgides arrel d’un dels darrers estudis publicats per CEAPA (Confederación española de asociaciones de padres de alumnos) a la qual estem federats. L’informe titulat “Apertura de los centros educativos en los días no lectivos” https://www.ceapa.es/sites/default/files/uploads/ficheros/noticia/informe_apertura_centros_educativos_dias_no_lectivos.pdf ens mostra una de les realitats no sempre mostrades del nostre sistema educatiu, que és la immensa tasca realitzades per les APIMAS en el funcionament de les nostres escoles, a partir del voluntariat de tots nosaltres. Com podem observar un percentatge significatiu dels centres educatius del nostre sistema, arribant fins al 50 %, té una activitat fora de l’horari escolar i en dies que no formen part de l’horari lectiu, especialment en el tram de l’Educació Primària, les nostres escoles. Quan comencem a investigar com es manté aquest horari més enllà del legalment disposat ens trobem que tot i que en alguns casos els Ajuntaments (amb programes de reforç escolar per exemple en els casos de municipis com Palma o Inca), entitats de l’àmbit social o l’administració autonòmica puguin fer aquesta tasca, la immensa majoria de centres es troba obert gràcies a la tasca de les associacions de pares i mares. En el cas dels dies no lectius o els períodes de vacances també trobem que són les mateixes associacions les que organitzen la majoria d’activitats proposades (campus d’estiu, etc.) que permeten que el centre romangui obert.

Arrel d’aquestes xifres podem arribar a una conclusió bastant òbvia: sense el nostre esforç, sense les associacions de pares i mares, el nostre sistema educatiu patria un problema bastant greu perquè les diferents administracions o bé no poden o bé no volen implicar-se en aquest àmbit més enllà de l’estricte horari lectiu. Hem de recordar que les associacions de pares i mares tenim clar que qualsevol de les nostres actuacions tenen un objectiu clar: la millora del procés educatiu dels nostres fills i filles, entés des d’una visió àmplia i global perquè l’aprenentatge no es realitza només dins de la classe, sinó en un entorn educatiu i social. Per això, el poder disposar d’aquestes activitats fora de l’horari lectiu o en dies no lectius forma part del procés educatiu i el fet no de poder disposar d’elles l’entenem com un greuge comparatiu perjudicial entre diferents escoles.

Com que l’objectiu és clar els pares i mares utilitzem el nostre temps lliure per a que aquestes activitats es puguin organitzar i funcionar de la millor manera possible, des del més estricte voluntariat. Això sí, una reivindicació clara que la nostra federació posa damunt la taula és que aquest esforç personal i col·lectiu vingui acompanyat del recolzament i de l’esforç institucional. Que no es posin problemes administratius i burocràtics a la tasca voluntària dels pares i mares, que allà on no arribin les associacions arribi obligatòriament l’administració, tant local com autonòmica, per no crear diferències entre escoles, per no crear infants que disposen d’una oferta enriquidora a nivell personal i aquells que no tenen aquesta sort, que les subvencions que puguin ajudar a desenvolupar aquestes tasques arribin amb el temps suficient i amb la quantia necessària, perquè en el fons aquestes activitats supleixen unes mancances que l’administració no pot afrontar i que tots els nins i nines puguin participar independentment dels seus recursos gràcies a l’existència d’ajuts suficients per a tothom.

Per tot això, reivindiquem el nostre paper fonamental dins de la comunitat educativa, el seu reconeixement i que l’administració correspongui en la mesura d’allò necessari per garantir que tots els infants tinguin les mateixes oportunitats, independentment de la seva escola, no només en temes estrictament escolars dins de l’horari lectiu sinó també en aquelles activitats que es realitzen fora d’ell però són bàsiques per a la formació de la identitat de qualsevol persona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>