«

jul. 12 2024

VALORACIÓ ESCOLARITZACIÓ 2024-2025

Els canvis en la zonificació a Palma i la falta de places 0-3 perjudiquen a les famílies

Triar plaça per als nostres fills i filles als 3 anys és un moment important que implica decidir a quina escola anirà els propers 9 anys, o més si també fan ESO. L’escola, el seu projecte, els companys, la barriada, la conciliació amb les nostres obligacions laborals… són decisions que no podem prendre de qualsevol manera i que varien d’una família a una altra. A més, la integració de l’escola al seu entorn proper i social és molt important, pel que una escola de proximitat i en l’entorn on els nostres fills i filles creixeran sempre serà preferible a una escola aïllada i deslligada del seu entorn.

Així ho creuen les famílies de Palma que s’han organitzat perquè no han aconseguit una escola a prop per als seus fills i filles de 3 anys. Amb l’aposta del Govern de l’eliminació de les zones escolars, a Palma s’han reduït a 3 grans zones, la qual cosa ha tengut conseqüències. Ara les famílies poden optar a més centres escolars, però moltes s’han vist desplaçades a centres enfora de ca seva, amb distàncies que poden superar els 6 km, o hauran d’anar a un centre concertat, l’ideari del qual pot no estar en consonància amb les seves idees o amb les seves creences religioses (“El Tribunal Constitucional ampara a una madre que solicitó un centro educativo aconfesional para la educación de su hija menor de edad“).

Amb una oferta de places escolars molt ajustada, és responsabilitat de l’Administració planificar el procés d’escolarització, com a servei públic que és, de manera que moduli els drets individuals amb criteris d’equitat i de construcció social. La lliure elecció de centre no pot passar per sobre de la protecció a la població més vulnerable, ni generar desequilibris que incrementin la segregació escolar, augmentar les dificultats de conciliació familiar o els problemes de mobilitat a una ciutat com Palma.

Escolarització 0-3 i la gratuïtat

A les escoletes, aquest curs també ens trobam amb problemes per trobar plaça per als infants menors de 3 anys. Sabem, des de la redacció del Document Marc (L’educació dels infants 0-3 i la necessària equitat. Anàlisi de la realitat a les Illes Balears. Consideracions i recomanacions), que només hi ha un 40% de les places que podrien ser neccessàries i ara, amb l’ampliació de la gratuïtat a nadons i a 1 any, aquesta mancança s’ha fet més evident.

En alguns municipis com Palma, Inca, Manacor o Sóller, més de 50 famílies s’han trobat sense plaça a cap escoleta. Amb l’ampliació de la gratuïtat han optat a places a les escoletes més famílies que els cursos anteriors, fent ús legítim del seu dret a accedir a un servei públic gratuït. En aquestes edats, és encara més difícil poder trobar altres opcions per atendre correctament els seus fills o filles quan les obligacions dels pares i mares no els ho permeten, amb conseqüències greus com haver de deixar la feina, que sol recaure sobre les mares.

Una bona iniciativa com l’ampliació de la gratuïtat pot tenir conseqüències no desitjades si no se fa una correcta planificació. En aquest cas, cal un compromís per part de la Conselleria d’Educació de crear les suficients places escolars públiques per atendre les famílies que ho necessiten. No es pot deixar únicament en mans del sector privat concertat la creació de places, ja que hem vist com els costos addicionals en aquests centres són molt més elevats, excloent de facto a moltes famílies. La recent creació del comitè d’ètica per al sector 0-3, que encara ha d’iniciar les seves actuacions, per part de la Conselleria és una prova de que es té constància de que estan sorgint situacions irregulars, quan no il·legals, que necessiten ésser corregides.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>